FESTYN NAUKI
Data rozpoczęcia 20.04.2024
Godzina 10:00 - 18:00
Miejsce imprezy Manufaktura, galeria handlowa
Adres ul. Karskiego 5
Rodzaj imprezy
pokaz
Organizator Politechnika Łódzka - Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności - Studenckie Koła Naukowe: Ferment, Kollaps, BioMass
Prowadzący imprezę Studenckie Koła Naukowe: Ferment, Kollaps, BioMass
Adresaci imprezy
Studenci
Seniorzy
Wszyscy zainteresowani
Nauczyciele
Szkoła podstawowa (klasy I-III)
Szkoła podstawowa (klasy IV-VI)
Przedszkole
Szkoły ponadpodstawowe
Szkoła podstawowa (klasy VII-VIII)
Opis imprezy
Przeprowadzane będą eksperymenty: z różnicą gęstości; rozdziałem barw; fluorescencją; płynem nienewtonowskim.
Pokazany zostanie świat aromatów i barwników spożywczych – zabarwimy, zaromatyzujemy i umożliwimy degustacjęwaty cukrowej i popcornu.
Zaprezentowana zostanie tablica sensoryczna o procesie produkcji piwa, a także pozostałości po produkcji, czyli odpady, wytłoki, wysłodki itp.
Pokazany będzie również świat fermentacji na przykładzie kambuchy oraz materiały potrzebne do wytwarzania kambuchy w warunkach domowych, a także poszczególne elementy z procesu produkcji innowacyjnego pieczywa z dodatkiem wysłodków buraczanych (głównie łódzki „żulik”).
Zaprezentowane zostaną mydełka DIY wraz z półproduktami i narzędziami do ich produkcji oraz inne ekokosmetyki.