Łódzkie Towarzystwo Naukowe - Łódź Innowacyjna od zawsze

BIO…pasja

FESTYN NAUKI


Data rozpoczęcia 20.04.2024

Godzina 10:00 - 18:00

Miejsce imprezy Manufaktura, galeria handlowa

Adres ul. Karskiego 5

Rodzaj imprezy pokaz

Organizator Politechnika Łódzka - Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności - Studenckie Koła Naukowe: Ferment, Kollaps, BioMass

Prowadzący imprezę Studenckie Koła Naukowe: Ferment, Kollaps, BioMass

Adresaci imprezy Studenci
Seniorzy
Wszyscy zainteresowani
Nauczyciele
Szkoła podstawowa (klasy I-III)
Szkoła podstawowa (klasy IV-VI)
Przedszkole
Szkoły ponadpodstawowe
Szkoła podstawowa (klasy VII-VIII)

Opis imprezy

Przeprowadzane będą eksperymenty: z różnicą gęstości; rozdziałem barw; fluorescencją; płynem nienewtonowskim.

Pokazany zostanie świat aromatów i barwników spożywczych – zabarwimy, zaromatyzujemy i umożliwimy degustacjęwaty cukrowej i popcornu.

Zaprezentowana zostanie tablica sensoryczna o procesie produkcji piwa, a także pozostałości po produkcji, czyli odpady, wytłoki, wysłodki itp.

Pokazany będzie również świat fermentacji na przykładzie kambuchy oraz materiały potrzebne do wytwarzania kambuchy w warunkach domowych, a także poszczególne elementy z procesu produkcji innowacyjnego pieczywa z dodatkiem wysłodków buraczanych (głównie łódzki „żulik”).

Zaprezentowane zostaną mydełka DIY wraz z półproduktami i narzędziami do ich produkcji oraz inne ekokosmetyki.