Łódzkie Towarzystwo Naukowe - Łódź Innowacyjna od zawsze

Poznaj chemię od kuchni

FESTYN NAUKI


Data 21.04.2018 - 22.04.2018

Godzina 10:00 - 18:00

Miejsce imprezy Manufaktura - rynek

Adres ul. Karskiego 5

Rodzaj imprezy pokaz
warsztaty

Organizator Politechnika Łódzka - Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności - Koła Naukowe „Kollaps” i „Ferment” - pracownicy i doktoranci Wydziału

Prowadzący imprezę dr hab. Grażyna Budryn, dr inż. Radosław Mostowski, dr Jakub Milczarek, mgr inż. Agata Sowińska, mgr inż. Julita Tałaj, Lilianna Ożga (SKNB Ferment), Adam Szymajda (SKNB Ferment), Anhelina Paskarenko (SKNB Ferment), Klaudia Woźniak (SKNCh Kollaps)

Adresaci imprezy Wszyscy zainteresowani

Opis imprezy

Celem tegorocznego stoiska jest pokazanie, że tzw. „zła” chemia jest wszędzie, ale tak naprawdę nie musi być aż tak groźna, jak się ją opisuje.
Na stoisku, oprócz opisanych stanowisk planuje się również pokazanie pojemników z wykorzystywanymi substancjami z nazwami zwyczajowymi, nazwami chemicznymi oraz wzorami strukturalnymi.

Planowane stanowiska:

·stanowisko do samodzielnego wytwarzania oranżady

·stanowisko do kontroli stężenia barwnika spożywczego w oranżadzie

·stanowisko do wytwarzania lodów z dodatkiem ciekłego azotu jako elementu mrożącego

·stanowisko do pokazów (w tle) HPLC - analiza zawartości witamin w izotonikach w tle kolumny ilustrujące rozdzielanie chromatograficzne substancji (w różnym stopniu zaawansowania)